Om LEL

Om Lars-Erik Litsfeldt, f. -58

Min utbildning bestĂ„r av en juristexamen. Tidigare har jag arbetat inom skatteförvaltningen med fastighetstaxering och Ă€ven pĂ„ dĂ„varande Riksskatteverket som utbildningshandlĂ€ggare dĂ€r jag skrev och producerade utbildningar. Under nĂ„gra Ă„r har jag ocksĂ„ med eget företag sysslat med produktion av datorstödda utbildningar. 

Idag arbetar jag som författare och föredragshÄllare.

Bakgrunden till mitt författarskap Ă€r att jag fick diabetes och sjukdomen accelererade vĂ€ldigt snabbt varför jag tĂ€nkte att jag mĂ„ste hitta en lösning pĂ„ detta. Lösningen var att i princip göra tvĂ€rtemot vad jag var tillsagd. Idag kallas det LCHF. LCHF stĂ„r för LĂ„gkolhydrat/Högfett och innebĂ€r i korthet att man undviker kolhydrater och istĂ€llet fyller upp med naturligt fett. I praktiken handlar det dĂ„ om att inte Ă€ta bröd, potatis, pasta och ris. Grönsaker gĂ„r bra om det inte blir alldeles för mycket. Frukt ska undvikas.

Jag har skrivit böcker om mina upplevelser och vad jag lyckats komma fram till avseende detta sĂ€tt att Ă€ta. "FettskrĂ€md" (provlĂ€s) var den första boken som sedan följdes av en enklare version, "Ät fet mat". "FettskrĂ€md" har ocksĂ„ kommit ut i Norge under titeln "Spis deg sukkerfri". DĂ€rpĂ„ skrev jag en debattbok, "Ideologin och pengarna bakom kostrĂ„den" tillsammans med Per Wikholm. I januari -09 kom jag ut med "Diabetes. Inte." som handlar om hur man kommer tillrĂ€tta med diabetesproblemen. Boken har blivit översatt till norska, finska och engelska. Boken Ă€r tyvĂ€rr slut pĂ„ svenska. Boken "Diabetes? Nej tack!" blev uppföljaren som Ă€r lite lĂ€ttsammare och har bilder, foton och recept. I januari -11 kom jag ut med boken "LCHF för tjejer" tillsammans med Cathrine SchĂŒck. Boken Ă€r lite "light" i sitt LCHF-upplĂ€gg men det finns förstĂ„s beskrivet hur man ska bĂ€ra sig Ă„t om man behöver gĂ„ hĂ„rdare fram. Slut pĂ„ svenska men finns pĂ„ finska och norska. I november 11 kom boken "LCHF for the next generation" ut. Den boken kan bestĂ€llas av mig sĂ„ lĂ€nge jag har nĂ„gra ex kvar. Den vĂ€nder sig till ungdomar som har problem bĂ„de med vikt och med de kontraproduktiva rĂ„d de fĂ„r. I slutet av 2012 slĂ€pptes boken "Kom igĂ„ng med LCHF pĂ„ 14 dagar" parallellt i Sverige och Danmark. Det Ă€r en hands-onbok som Ă€r mycket praktisk i sitt upplĂ€gg och som har med inköpslistor och recept förutom en del teori uppdelad i munsbitar. 2016 gav jag ut tvĂ„ e-böcker, "LCHF för ny och gammal" som Ă€r en blandning av det som Ă€r nyttig lĂ€sning för en nybörjare och dessutom finns mycket gott för den som hĂ„llit pĂ„ ett tag. Vad har hĂ€nt bakom kulisserna under Ă„ren? Sedan ocksĂ„ en roman som heter "Hur man hoppar". En sĂ„dan bok som jag sjĂ€lv skulle vilja lĂ€sa.

Det har dessutom blivit ett antal insĂ€ndare men Ă€ven regelrĂ€tta debattartiklar. Fyra stycken har tagits in av Aftonbladet. Det var en om fettrĂ„den, en om magoperationer en om Livsmedelsverkets roll och en om vad jag skulle göra om jag blev generaldirektör pĂ„ Livsmedelsverket. En artikel som för övrigt glĂ€djande nog fick 11 500 likes pĂ„ Facebook.

Idag har jag reviderat min uppfattning om bönor. LÀran om resistent stÀrkelse och tarmfloran Àr oerhört intressant. DÀrav har jag och Patrik Olsson skrivit boken LÄt bönor förÀndra ditt liv.