Böcker

Stora diabetskokboken

God mat förlänger livet Att behöva tänka på blodsockret betyder inte att du måste äta smaklös eller fettsnål mat. Tvärtom! Här får du tips på alla läckra råvaror, kryddor och ingredienser som också är bra för kroppen. Boken passar även för de som inte har diabetes men som vill tänka på hälsan och vikten.

En affärsresa i snus – Från köket till finrummet

Läs den osannolika historien om Gotlandssnus – från de första experimenten med tobak hemma i köket till att företaget som fullvuxet blev uppköpt av Swedish Match. Bakom företaget ligger Henrik Jakobsson och Niclas Johansson som båda ville visa att det faktiskt går att starta och driva ett företag på Gotland. Historien är nedtecknad av Lars-Erik Litsfeldt. Gotlandssnus är inte intresserade av att tjäna pengar på bokens försäljning. Ett eventuellt överskott ska istället gå till att stötta företagsamhet på ön. Henrik och Niclas hoppas också att boken ska få någon läsare att våga starta eget och göra en liknande, om än inte så mödosam, resa.

En liten bok om köksknivar

Jag har under en tid jobbat på ett bokprojekt om köksknivar. Den som har fått förmånen att testa en bra kniv vet vad jag pratar om. 2019 års Mästerkock Gabriel Jonsson är med på detta tåg. Boken presenterar olika typer av knivar, stålkvalitéer, hur man slipar mm.

Diabeteskokboken för män

Alltför länge har distingerade gentlemän med och utan diabetes lidit brist på en kokbok värd namnet. Men nu är den här, helt fri från tallriksmodellen och fräscha sallader. Det är nämligen inte fettet som är farligt det är socker och andra   snabba kolhydrater vi ska undvika. Här får du hand­ fasta tips på hur du sänker ditt blodsocker och samtidigt äter gott.
Köp här.

Diabetes Unpacked

I got the honor of contributing to this book with one chapter.  The authors are Dr Robert Cywes, Dr Jason Fung, Dr Jeff Gerber & Ivor Cummins, Mike Gibbs, Dr Zoë Harcombe, Dr Malcolm Kendrick, Dr Ian Lake, Lars-Erik Litsfeldt, Professor Tim Noakes, Nina Teicholz, Dr David Unwin, Dr Neville Wellington, Jen Whitington, Dr Caryn Zinn. 
Slutsåld

This may be the best book ever, if you’re interested in low carb and diabetes. The new book Diabetes Unpacked has fourteen chapters, each one written by a different low-carb expert and on a different diabetes-related topic.
//Dietdoctor.com

Fettskrämd

För dig som vill lära dig varför du mår bättre med LCHF.   Boken Fettskrämd finns nu ute i tredje upplagan. Den första släpptes 2005. Boken passar för dig som vill gå ned mer på djupet i LCHF.   Provkapitel här.   Uttrycket ”fettskrämd” börjar uppträda mer och mer i texter som ett högst accepterat ord. Ordet stötte jag på när jag tittade på tv-serien ”Värsta språket”. Tittarna hade uppmanats att skicka in förslag på nya ord och vid uppräkningen fanns ”fettskrämd” med. Som jag minns var förklaringen ”Person som är överdrivet rädd ör fett”. Ordet föll sig naturligt att använda som boktitel. Alldeles för länge har vi varit fettskrämda. Boken finns som e-bok.

Ät fet mat

Boken som förklarar på ett lätt sätt!   Nu i tredje upplagan! Boken har illustrationer i färg av Anders Svernsjö och nu även matfoton av Peo Quick. Boken är främst tänkt för den som är nybörjare på LCHF och fungerar perfekt som present till den du vill introducera till LCHF. Du som redan kan tänket bakom LCHF kommer att uppskatta alla recepten. Omdöme från Bokus: ”Konkret och utan krusiduller. Okomplicerad förklaring om varför det funkar att äta fet mat och må bra. Mer måbra än ”bantarbok”. Extra plus för veckomatsedlarna och de enkla recepten”. Finns som e-bok.

LCHF for the next generation

Boken vänder sig till ungdomar som kan ha behov av bättre hälsa och normalisering av vikten. Bakgrunden till att boken skrevs är att det finns många unga som mår dåligt av att vara för tjocka. Jag har känt förtvivlan när jag fått vetskap om vilken dålig hjälp de får. Det slutar allt oftare med att de ska operera om i sina magar. Man påstår att man har provat allt, vilket man inte har. Det här är mitt sätt att dra mitt strå till stacken för att hjälpa ungdomar som är utsatta för Livsmedelsverkets kostråd i form av tallriksmodeller och nyckelhålsmärkt mat. Det fungerade inte på mig och fungerar uppenbarligen inte på många andra. 
Den hjälp de unga får idag är oftast kontraproduktiv – ”Ät mindre och spring mer”. Ingen klarar att frivilligt gå hungrig. Det man uppmanas att äta gör att hungern kommer snabbare.    Boken har två fokus, dels att lära läsaren att tänka kritiskt och se igenom information som publiceras i media. Det andra är en förklaring av LCHF:s principer och hur man tillämpar det.    Förutom de unga är tänkbara läsare föräldrar samt andra intresserade som vill veta mer om LCHF och hur vi kan manipuleras av dem som vi tror vill oss väl.    Boken är illustrerad av Anders Svernsjö som gör helt obetalbara bilder.  Slut på förlaget men jag har några ex kvar hemma. Hör av dig om du är intresserad (litsfeldt@gmail.com).

Diabetes? No thanks!

The book for diabetics, ”Diabetes? No thanks!” is available at www.amazon.com and Adlibris.se.   In DIABETES? NO THANKS! Lars-Erik investigates the hypocrisy that keeps diabetics dependent on drugs and reveals the unique way in which countless sufferers are learning to control their symptoms through diet alone.  

Reviews:
”If you or someone you love is struggling with the shock of being diagnosed with diabetes, then you owe it to yourself to pick up a copy of this book from someone who’s been there, done that himself. Lars-Erik Litsfeldt has armed you with amazing information that is now available in English as one of the new releases from Little Moon Publishing. We are indebted to them for providing these invaluable resources to Americans who now more than ever could stand to transition from the Standard American Diet (SAD) to the Scandinavian Diet (LCHF).”From Amazon.com by Jimmy Moore

My doctor and diabetic nurse didn’t approve when I binned the meds to follow LCHF but my blood glucose numbers started improving in a matter of days and were at pre diabetic levels in 3 months. I’m now confident that I will get to a lower, healthy non diabetic level soon.

The idea of going without (or with very little) carbs is daunting, but once you start it gets much easier. I think of it as a good trade-off: no carbs equals no meds and life without diabetes, carbs equals increasing medication and a dire future as diabetes evolves. So I opted for no bread, no pasta, no processed flour of any kind and only low carb foods. And I haven’t felt this good in years. I’m never going back, goodbye bread!
A. Lien

Very interesting and I learnt a lot from reading it. I should have read this book when I first became a diabetic
Christine

Kom igång med LCHF på 14 dagar

Testa LCHF i fjorton dagar och utvärdera vad du tycker att det ger dig. Kanske rasar du i vikt, kanske känner du dig piggare eller kanske du rentav upptäcker saker om din hälsa som du inte visste eller trodde skulle påverkas av maten?  Omdöme från Bokus: ”Vilken fantastisk introduktion i LCHF… skrivet på ett mycket lättläst sätt med humor och glädje. Rekommenderar varmt denna bok…älskar den från första till sista sidan 🙂
Slutsåld, men jag har några ex kvar för den intresserade (litsfeldt@gmail.com).

LCHF för ny och gammal

Denna bok ger en inblick i mycket av vad som hänt bakom kulisserna och anekdoter från mina drygt tio åren med LCHF. Dessutom innehåller boken en introduktion till LCHF, ävensom en del filosofi. Hur bör man t.ex. tänka när man ser forskningsresultat?   Sagt om boken: ”Boken varvar egna erfarenheter, fakta och förklaringar med berättelser i anknytning till LCHF-historien. Nybörjaren får mängder av kunskap utan ansträngning, den som varit med ett tag känner igen både personer och händelser under de dryga tio år som boken spänner över.  Finns bara som e-bok.

”Den som läser denna bok utsätter sig för allvarlig risk att se hittillsvarande föreställningar rubbade, kanske till och med raserade och ersatta med andra som leder till bättre hälsa.”
Erik Edlund

Hur man hoppar

Roman i e-boksformat: Den medelålders Kennet trivs varken på jobbet eller hemma. Efter att ha kollapsat på jobbet beger sig Kennet hem men får telefonsamtal i bilen varvid han missar avfarten hemåt. Efter en kort stunds funderande bestämmer sig Kennet för att istället för att vända, bara gasa på och fortsätta köra. Kennet hamnar i blåsväder men lär sig också saker om livet och vad som är viktigt.

Låt bönor förändra ditt liv

”När kostpionjärerna Litsfeldt och Olsson tar klivet in i tarmbakteriernas värld blir resultatet en modernare kosthållning med turboeffekt. Spännande och helt i fas med den senaste forskningen!” 
Henrik Ennart, Svenska Dagbladet

En revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret!

Låt bönor förändra ditt liv – KOKBOKEN. Best in World 2019

Låt bönor förändra ditt liv – KOKBOKEN. Best in World 2019
Låt bönor förändra ditt liv blev en stor framgång. Boken har toppat både Bokus och Adlibris totaltopplistor. Den släpptes i början på maj 2017 och under samma år blev boken den 15.e mest sålda boken på Adlibris. Den här uppföljande kokboken blev 2019 placerad i toppen på kokboks-vm i Macau och får kalla sig ”Best in World” i special-kokboksklassen. Den är slutsåld men kommer i mjukpärm till hösten.

I sociala medier har det ofta kommit frågor om fler recept runt resistent stärkelse (bönor) än de som finns i Låt bönor förändra ditt liv. Tiden är därför kommen att släppa en uppföljare i form av en kokbok.  

Patrik Olsson är inspirationsgivaren och den som drog igång detta med bönor på allvar. Han och hans flickvän har gjort unika tester på sig själva för att se vad kroppen mår bäst av.  

Lars-Erik Litsfeldt har ett dussin böcker bakom sig och är snart utgiven på sex språk. Han är välkänd inom LCHF-kretsar och har bland annat som ende skandinaviske bidragsgivare nyligen skrivit ett kapitel till den internationella antologin Diabetes Unpacked. Lars-Erik har skrivit den uppdaterade textdelen i kokboken.

Birgitta Höglund har arbetat som kock i 18 år och är en mycket omtyckt kokboksförfattare. Hon har en blogg som har ca 1 500 dagliga besök och hennes recept är efterfrågade särskilt i kretsar som bryr sig om att hålla sitt blodsocker på en bra nivå. Det här blir Birgittas femte kokbok varav tre även är utgivna i USA. Birgitta var skeptisk till att använda bönor i matlagningen på grund av dess innehåll av kolhydrater. Som tur var provade hon dock så smått och tappade på kort tid fem kilo i vikt och slapp flera klimakteriebesvär. Hon är idag istället en varm anhängare av bönor vilket skiner igenom i de inspirerade recept hon skapat särskilt för denna bok.  

Recepten har tagits fram för att visa att även traditionella högkolhydraträtter som bröd, smoothies och energibars kan omvandlas till riktigt hälsosamma och sockerfria alternativ med hjälp av bönor, kikärtor och linser. Många av recepten i boken är sprungna ur grönsakslandet.   

Av efterfrågan att döma är det alltså en efterlängtad kokbok som nu är på gång. Boken platsar lika bra i köket som på soffbordet, mycket tack vare de genomarbetade och vackra matfotona tagna av Veronica Kindblad.

Sagt om boken:
* ”Sitter just och bläddrar i min bok som kom idag – en vackrare kokbok får man leta efter och recepten lockar, åh, så hungrig jag blir! Nu behöver jag knappast någon mer kokbok!”

* ”Fantastiska recept! Och vilka bilder. Kommer absolut att bli en favvobok.” 

* ”Inspirerande, vacker och informativ. Efter första genombläddringen fick jag kväva impulsen att genast ta ut en semestervecka och provlaga allt.”

* ”Det är den finaste kokbok jag sett på länge och vilka recept.”
”Jag säger det igen, bästa kokboken när det handlar om LCHF + bönor.”

* ”Det skulle inte förvåna mig om den översätts till engelska/tyska osv till andra språk och blir en storsäljare. Den är så fin så man blir förälskad i den.”

”* Säga vad man vill, men jag tror inte att det är möjligt att göra en vackrare kokbok. Även om min mage inte tolererar ett dagligt inmundigande av bönor, så kan jag smaka lite då och då och ögat kan få njuta ohämmat av denna sagolikt vackra bok. Mycket bra jobbat Birgitta HöglundLars-Erik LitsfeldtPatrik Olsson och fotograf Veronica Kindblad.”

* ”Håller med fullständigt, otroligt vacker bok, och så genomfört på alla sidor! Varje sida är vacker!” 

Diabetesboken jag skulle behövt när jag fick min diagnos

Diabetesboken jag skulle behövt när jag fick min diagnos
Diabetesboken jag skulle behövt när jag fick min diagnos är en uppdaterad och utvidgad upplaga av ”Diabetes. Inte.”