Om mig

Bakgrunden till mitt författarskap är att jag fick diabetes och sjukdomen accelererade väldigt snabbt varför jag tänkte att jag måste hitta en lösning på detta. Lösningen var att i princip göra tvärtemot vad jag var tillsagd. Idag kallas det LCHF. LCHF står för Lågkolhydrat/Högfett och innebär i korthet att man undviker kolhydrater och istället fyller upp med naturligt fett. I praktiken handlar det då om att inte äta bröd, potatis, pasta och ris. Grönsaker går bra om det inte blir alldeles för mycket. Frukt ska undvikas.Jag har skrivit böcker om mina upplevelser och vad jag lyckats komma fram till avseende detta sätt att äta. Fettskrämd var den första boken 2005 som sedan följdes av en enklare version, Ät fet mat. ”Fettskrämd” har också kommit ut i Norge under titeln Spis deg sukkerfri.

Därpå skrev jag 2007 en debattbok, Ideologin och pengarna bakom kostråden tillsammans med Per Wikholm.

I januari -09 kom jag ut med Diabetes. Inte. som handlar om hur man kommer tillrätta med diabetesproblemen. Boken har blivit översatt till norska, finska och engelska. Genom lite tur fick jag presentera boken på TV €:s Nyhetsmorgon.

Boken Diabetes? Nej tack! 2010 blev uppföljaren som är lite lättsammare och har bilder, foton och recept.

I januari -11 kom jag ut med boken LCHF för tjejer tillsammans med Cathrine Schück. Boken är lite ”light” i sitt LCHF-upplägg men det finns förstås beskrivet hur man ska bära sig åt om man behöver gå hårdare fram. Den blev översatt till norska och finska.

I november 2011 kom boken LCHF for the next generation ut. Den boken kan beställas av mig så länge jag har några ex kvar. Den vänder sig till ungdomar som har problem både med vikt och med de kontraproduktiva råd de får.

I slutet av 2012 släpptes boken Kom igång med LCHF på 14 dagar. Den är slutsåld men jag har i skrivande stund några ex kvar i bokhyllan. Hör av dig om du är intresserad. Den översattes också till danska. Det är en hands-onbok som är mycket praktisk i sitt upplägg och som har med inköpslistor och recept förutom en del teori uppdelad i munsbitar.

2016 gav jag ut två e-böcker, ”LCHF för ny och gammal” som är en blandning av det som är nyttig läsning för en nybörjare och dessutom finns mycket gott för den som hållit på ett tag. Vad har hänt bakom kulisserna under åren? Sedan också en roman som heter ”Hur man hoppar. En sådan bok som jag själv skulle vilja läsa.

På våren 2017 kom Låt bönor förändra ditt liv ut som jag skrev ihop med Patrik Olsson. Den sålde genast bra och visade sig bli den 15:e mest sålda boken på Adlibris det året. Känns roligt då det kommer ut 15 000 böcker i Sverige under ett år. En på tusen. Diabeteskokboken för män släpptes samma år. Den kan förstås användas av damer också.

Under 2018 kom flera böcker, Diabetesboken jag skulle behövt när jag fick min diagnos. Det är en uppdatering av den slutsålda ”Diabetes. Inte.” från 2009. Dessutom kom den finska versionen av Låt bönor förändra ditt liv som kom att heta Papujen voimalla. På polska heter boken Wygraj z cukremi och på norska Bedre med bönner. Dessutom kom min gamla Ät fet mat ut på norska med namnet Lavkarbo for nybegynnere.

Idag har jag reviderat min uppfattning om bönor som jag var emot tidigare. Läran om resistent stärkelse och tarmfloran är oerhört intressant. Uppföljaren till ”bönboken” blev ”Låt bönor förändra ditt liv – KOKBOKEN” som har blivit prisad på kokboks-VM i Macau, Kina och får kalla sig Best in World i specialkokboksklassen. Där var det Birgitta Höglund som tog fram recepten. Den är för närvarande slutsåld. Kan finnas ev. ex på ICA Maxi. I augusti kommer den ut på nytt med mjukpärm.

Det har också blivit ett antal insändare genom åren men även regelrätta debattartiklar. Fyra stycken har tagits in av Aftonbladet. Det var en om fettråden, en om magoperationer, en om Livsmedelsverkets roll och en om vad jag skulle göra om jag blev generaldirektör på Livsmedelsverket. En artikel som för övrigt glädjande nog fick 11 500 likes på Facebook. Jag kände att jag borde söka på riktigt till tjänsten men fick den inte men en tjänsteman på Näringsdepartementet tyckte jag skulle söka igen om tjänsten blev ledig. 🙂